Administratie & Advies Zoetermeer
Voorkom betaling verhoogde overdrachtsbelasting in 2023 - AA Zoetermeer

Voorkom betaling verhoogde overdrachtsbelasting in 2023

22 oktober 2022

Per 1 januari 2023 zal de overdrachtsbelasting stijgen van 8% naar 10,4% voor objecten, die kwalificeren als niet-woningen voor eigen gebruik.

Bij de vorige tariefsverhoging werd hiertoe steeds vaker gebruik gemaakt van de zogeheten Groninger akte. Met behulp van een dergelijke akte worden de levering en betaling gescheiden. In theorie zou levering van het object in 2022 plaats kunnen vinden, maar wordt de betaling uitgesteld naar het volgende jaar. Bijvoorbeeld in het geval dat de financiering nog niet rond is. Dit is dan vaak ook de belangrijkste ontbindende voorwaarde van de koop.

De overdrachtsbelasting moet overigens wel direct worden voldaan bij levering en de verkoper moet het onroerend goed kunnen leveren. Rust er een hypotheek op van de bank, dan is dit waarschijnlijk niet mogelijk.

Dus ben jij die relatie die bezig is met de aankoop van onroerend goed en kan dit wellicht een financieel voordeel opleveren? Laat je dan goed informeren door de notaris over het gebruik van een Groninger akte.