Verruimde schenkingsvrijstelling voor woning keert terug in 2017

Het kabinet stelt voor om de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning vanaf 1 januari 2017 weer te verruimen naar € 100.000. Deze regeling heeft voor- en nadelen.

Voordeel:
De nieuwe vrijstelling geldt niet alleen voor ouders die aan kinderen schenken. Ook grootouders, ooms, tantes en de buurman kunnen schenken binnen deze vrijstelling. Maar de ontvanger mag niet jonger dan 18 jaar en ouder zijn dan 40 jaar.

Nadeel:
Heeft u de vrijstelling in het verleden al benut? Dan kunnen er beperkingen zijn aan de vrijstelling, zie hiervoor ons stroomschema om de juiste schenkingsbedragen en of mogelijkheden te vinden. Afhankelijk van uw historie als schenker kan de schenking namelijk wel eens helemaal niet vrijgesteld zijn.

Voordeel:
Om te voorkomen dat iedereen in 2015 en 2016 wacht met schenken tot 2017, komt er voor deze jaren overgangsrecht. Benut u de vrijstelling van € 52.752,- in 2015 of 2016? Dan geldt in 2017 of 2018 een aanvullende vrijstelling van maximaal € 47.248,-, zodat u tot maximaal een belastingvrije ton kunt komen (als u inmiddels niet ouder bent dan 40).

Andere opties dan schenken zijn echter altijd mogelijk, denk bijvoorbeeld aan het uitlenen aan uw kind tegen hoge rente voor diens eigen woning, en deze rente weer terugschenken. U ontvangt een aardig rendement, het kind trekt de hogere rente af in zijn aangifte inkomstenbelasting, en krijgt elk jaar een schenking, eventueel belastingvrij voor de schenker.

Win dus altijd vooraf advies in, u voorkomt hiermee verrassingen, en wellicht kunnen wij u nog verrassen met andere inzichten.

Naar het nieuwsoverzicht