LEI-nummer voor beleggen in BV

LEI staat voor Legal Entity Identification. Dit is een nummer dat in heel Europa is ingevoerd en dat per juridische entiteit uniek is. Iedere juridische entiteit heeft dit nummer vanaf 1 januari 2018 nodig indien er in financiële waarden wordt belegd. Via dit unieke nummer worden transacties aan de Europese toezichthouders gerapporteerd. De doelstelling hiervan is om frauduleuze handelingen en beursmanipulatie te kunnen opsporen en bestrijden. Het nummer wordt eenmalig toegekend en blijft dan eeuwig aan de betrokken instelling hangen. Dit nummer kan worden aangevraagd via de Kamer van Koophandel. Het kost 65,00 euro (exclusief BTW) per nummer. Het nummer wordt u binnen tien werkdagen toegezonden zodra betaling heeft plaatsgevonden en zodra u de aanvraag (via internet) heeft ingediend. Het formulier treft u hier: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/legal-entity-identifier-lei/vraag-een-lei-aan/

 Let op, consequenties!

Als u dit nummer niet heeft, dan kunt u per 3 januari 2018 in Nederland bij geen enkele partij meer een effectentransactie laten uitvoeren (althans als zij zich tegen die tijd aan de regels houden)!

Dus als u een BV heeft en u belegt geld binnen die BV op de beurs, dan moet u dit nummer aanvragen omdat u zonder dit nummer vanaf die dag niet meer kunt handelen, dus ook niet meer effecten uit uw portefeuille kunt verkopen!

 Kosten besparen

Als eenmaal een nummer is opgevraagd en aan uw vermogensbeheerder, bank of andere financiële dienstverlener is doorgegeven, dan is dit nummer definitief en hoeft u dus dit nummer niet meer te onderhouden. En hier ligt een typisch addertje onder het gras van de Kamer van koophandel. Want die gaat u niet vertellen dat de aanvraag voldoende is en dat u dit nummer niet meer hoeft te onderhouden. Integendeel, als u, nadat u het nummer heeft ontvangen, het onderhoudsabonnement niet stopzet, dan gaat u vanaf dat moment elk jaar van de KvK een rekening ontvangen van op dit moment 40 euro (exclusief BTW), voor zogenoemd onderhoud.

 Maar als u dat onderhoud stopzet, dan wordt in het register van de KvK bij dit nummer de classificatie lapsed opgenomen, maar voor de AFM vermindert dat niet de geldigheid van dit nummer. Het is dus aan te bevelen om dit onderhoud na het ontvangen van het LEI-nummer meteen stop te zetten. De KvK heeft een formulier om dit onderhoud stop te zetten, de link naar dat formulier treft u hier: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/legal-entity-identifier-lei/beeindiging-lei-registratie/

 De aanvraag van het LEI-nummer kunt u het beste zo snel mogelijk doen, zodat u het beschikbaar heeft zodra een bank, vermogensbeheerder of andere financiële dienstverlener er om vraagt. Het stopzetten van het onderhoudscontract bij de KvK moet u vervolgens vóór het einde van 2017 doen, anders ontvangt u in 2018 weer een rekening.

 

Naar het nieuwsoverzicht